Yrttiaho, juuret Pohjanmaalla
  ETUSIVU              HISTORIA              SUKUTAULUT              ALBUMI

Sukunimen historiaa

Kestilän vaakunaan on kuvattu hopeisina punaisella pohjalla olevat puulusikat. Ne viittaavat kestikievareihin, joissa vieraita ennen kestittiin ja majoitettiin. Pitäjän nimi on kuitenkin peräisin Kestin suvusta, jota paikkakunnalla on ollut jo ainakin 1600-luvun alusta.

Kestilässä oli läänintilien mukaan 1675 Gesti/Gestilä-niminen tila. Tästä tilasta, josta myöhemmin tuli Kestilä 5, tuli monta sukuhaaraa Kestilään. Tila jakaantui maakirjan mukaan ½ manttaalin tilasta kahdeksi ¼ manttaalin tilaksi v. 1695. Tuolloin kylään ilmestyi kaksi Gesti nimistä isäntää, jotka tuona vuonna olivat veljeksinä samassa talossa. Alkuperäinen talo oli 1703 kestikievari. Meidän esi-isä Gestit syntyivät samoihin aikoihin ja saattavat olla näiden isäntien jälkeläisiä.

Kirkonkylän varhaisimpia taloja oli Gesti. Nimi tarkoitti vanhastaan ulkomaalaista, varsinkin saksalaista kauppiasta (vrt. ruotsin gäst). Hansa-liiton kauppiaat, joita kutsuttiin Gesteiksi (Kesteiksi), purjehtivat Saksasta keskiajalla aina pohjanlahden perukoille asti. Osa heistä siirtyi myöhemmin sisämaahan. Kestien keskeisin paikka oli Kokemäenjoensuu, jonne he loivat mm. hyvin varhaisen Kiltalaitoksen. Pikkuhiljaa he levisivät koko Pohjanlahden alueelle mm. Iihin ja Ouluun.

Yrttiahon talo sai nimensä 1700-luvun alkupuolella, kun Gestin suvun esivanhemmat ovat asuttaneet sitä. Sukunimikirjan mukaan Kestilän Yrttiahon talo on sijainnut Yrttikosken partaalla ainakin 1800-luvun puoliväliin. Näin ollen talo on ilmeisesti saanut nimensä kosken mukaan.

Samalla paikalla missä Yrttioja laskee Neittävänjokeen Mäläskän kylässä, pari kilometriä Kestilän kirkonkylästä pohjoiseen, on nykyäänkin Yrttiaho niminen tila. Nykyisin tilalla on asumaton asuinrakennus ja navettarakennus, jotka ovat 1900-luvun puolivälissä rakennettuja eivätkä kuulu suvun omistukseen. Nykyisiä rakennuksia ei ole rakennettu vanhojen paikalle, vaan alkuperäiset rakennukset ovat sijainneet nykyisten länsipuolella.

Yrttiahon nimen Gestin suku otti Yrttiahon talon mukaan ja sitä alettiin käyttää patronominimen lisäksi 1800-luvun alkupuolella. Yrttiahon nimen otti meidän suvussa ensimmäisenä käyttöön Kestilän talon n:o 26 talollinen Heikki Sipinpoika Kesti vuonna 1833. Kokonaan patronomit hävisivät vasta 1900-luvulla ja sukunimenä käytettiin pelkästään Yrttiahoa.

Kosken talo, josta esivanhempamme Gestit ovat lähtöisin, on nykyäänkin Kestilässä Neittäväjoen rannalla. Se oli 1800-luvulla suuri tila ja siitä on lohkottu aikoinaan lukuisia maatiloja. Se on yhä suvun omistuksessa ja sitä isännöi Pekka Yrttiaho. Hänen naapurissaan Koskenniemen tilalla asuu Heikki Yrttiaho ja maantien toisella puolella on myös Yrttiahoille kuuluva Latolan talo.

Kestilän kunta yhdistyi vuoden 2009 alusta Pulkkilan, Rantsilan ja Piippolan kuntien kanssa Siikalatvan kunnaksi.

© 2008 Paavo Kesälä